Nepozabno potovanje v Rusijo in spoznavanje Moskve

Na potovanja se odpravljam redno in včasih se tudi marsikateri svari odpovem zaradi potovanj, saj sem prepričan, da bom od njih imel več koristi. Potovanja me napolnijo s pozitivno energijo, vse države, mesta in ljudi, ki jih vidim pa mi dajo veliko za misliti. S tem tudi osebnostno rastem in se sproščam, kar pa sta ena izmed glavnih razlogov zakaj vedno na prvo mesto postavim potovanje. Nekaj let nazaj, ko sem bil še začetnik v popotovanju, sem se odločil, da se odpravim ogledati največjo državo na svetu, Rusijo. Rusija je zame izjemno fascinantna država, saj edina leži na dveh kontinentih hkrati. Začne se že na vzhodu Evrope, pred gorovjem Ural in meji na naslednje evropske države: Norveška, Finska, Estonija, Latvija, Belorusija in Ukrajina. V Aziji pa Rusija meji na Azerbajdžan, Gruzijo, Mongolijo, Kazahstan, Kitajsko, Severno Korejo in Japonsko. Rusija je zame izjemno fascinantna dežela, spisek stvari pa bi bil lahko neskončen. Že sama velikost, lega na dveh celinah in veliko število sosednjih držav je precej navdušujoče, poleg tega pa sem velik oboževalec Dostojevskega. Meni najljubši njegov roman je definitivno Zločin in kazen, prebral pa sem ga že v osnovni šoli. Takrat sem bil nad njim tako fasciniran, da sem si želel obiskati Rusijo in sedaj, čez nekaj dolgih let, se mi je ta želja uresničila.

moscow-cathedral-mosque-1483524_640

Moj cilj je bil da, bi v dveh tednih opravil čim daljšo pot po državi in da bi si ogledal vsa večja mesta ter znamenitosti Rusije. Na potovanje sem se odpravil meseca julija, saj so takrat v Rusiji sorazmerno toplejše temperature kakor pozimi. Končno je napočil torek, dan mojega odhoda in iskreno lahko reče, da nisem ponoči niti zatisnil očesa. Razmišljal sem ali imam s seboj vse potrebno in dvakrat preveril ali nisem slučajno pozabil svojih dokumentov, denarja in fotoaparata. Polet sem na srečo imel ob šestih zjutraj iz letališča v Ljubljani, letel pa sem z letalsko družbo Turkish Airlines, ki je daleč najcenejša, pa tudi osebje in organizacija sta na nivoju. Do Moskve, glavnega mesta Rusije sem letel dobrih šestnajst ur in pol dolgem letu sem komaj čakal da pristanemo in da se lahko sprehodim po Ruskih tleh. Prvi vtisi, ko sem stopil iz letala so bili prečudoviti. Komaj sem čakal, da si lahko ogledam celotno mesto in njegove znamenitosti, zato sem si hitro poiskal taksi, ki me je pripeljal do mojega hotela, da sem hitro odložil svojo prtljago in se preoblekel, potem pa sem se hitro odpravil na znamenit Rdeči trg. Tam sem za nekaj minut obstal in opazoval, potem pa sem v roke hitro prijel fotoaparat in si dal duška s fotografiranjem. Sprehodil sem se po slavnem Rdečem trgu, ki ga je dal zgraditi Ivan Grozni. Na rdečem trgu sem si ogledal Leninov mavzolej, potem pa sem se odpravil ogledati mogočen Kremelj. Kremelj je obzidana utrdba, ki je bila nekoč sedež ruskih cesarjev, danes pa je tam predsednik države. Na rdečem trgu sem si ogledal še eno znamenitost, in sicer Cerkev svetega Vasilija blaženega.

moskva

Po ogledu mogočnih stavb, sem kaj hitro postal lačen in moral sem poiskati restavracijo, kjer bom jedel kosilo. Sam sem pravi kulinarični gurman in uživam v vseh vrstah jedi. Rad poizkušam nove okuse in potovanja mi vse to nudijo. Za svoja potovanja izbiram takšne destinacije, ki so znane tudi po svoji kulinariki. Rusija je znana po svojih tradicionalnih jedeh in odločen sem bil, da jih bom poskusil čim več. Končno sem našel prijetno restavracijo, kise mi je zdela primerna in kjer ni bilo preveč gneče. Naročil sem si čaj, ki je poleg vodke najbolj priljubljena pijača v Rusiji in boršč, rusko juho iz rdeče pese. Na koncu sem si privoščil tudi posladek, in sicer kiselj. Boršč je bil naravnost odličen in užival sem v okusih ruske kuhinje, sladica pa je bila narejena iz sadnega želeja, mleka in melase ter je ena najstarejših ruskih sladic. Ker sem imel v želodcu še nekaj prostora, sem si privoščil še ruske bline. To so pravzaprav palačinke s smetano in kaviarjem, nad njihovim okusom pa sem bil presenečen. Bilo je zelo dobro in utrujen sem se odločil da se še malo sprehodim, potem pa se odpravim v hotel in odpočijem.

st-petersburg-1225481_640

Tudi naslednji dan sem si vzel čas da še enkrat obiščem Rdeči trg in si ogledam zgodovinski muzej, saj mi je prejšnji dan zmanjkalo časa. Potem se se odpravil še na raziskovanje ostalega dela Moskve. Rusija je bogata s cerkvami in zato sem si ogledal Katedralo Kristusa Rešenika, fascinirala pa me je tudi palača Ostankino, Stalinovi nebotičniki, Bljšoj teater in carska orožarna. Naslednja dva dni sem preživel v Sankt Peterburgu, ki je drugo največje mesto Rusije. Tam sem lahko sam s sabo užival, si se sprehajal po mestu in ob reki Nevi, ogledal pa sem si znamenitosti, kot so Petrodvorec, katedrala Svetega Nikolaja, katedrala svetega Izaka in katedrala Kristusovega vstajenja. Štirje dnevi so minili kot bi mignil in žal mi ni uspelo, da bi si ogledal več kot dve največji mesti v Rusiji, hkrati pa ob tem užival. Naslednji dan sem moral priti v mesto Nižni Novgorod, kjer sem imel nekaj nekaj časa za ogled mesta, potem pa me je zopet čakala dolga pot domov.

Nepozabno potovanje v Rusijo in spoznavanje Moskve
Rate this post