Prelep otok Cres

Otok Cres je najdaljši in hkrati tudi največji hrvaški otok v Kvarnerju. Otok je izredno priljubljen med turisti, saj je pravo mesto za kakovosten oddih. Cres je bil v preteklosti povezan z otokom Lošinjem z majhnim pasom zemlje, vendar pa sta danes otoka povezana z mostom. Na otok Cres se lahko pride s trajektom iz dveh linij; prva je iz Istre, linija Porozina – Brestova, ali pa se vkrcate na trajekt na otoku Krku, linija Merag – Valbiska. Za dopustovanje na otoku Cresu si lahko izberete naslednja mesta: Lubenice, Beli, Martinščica, Valun in glavno mesto Cres.

Otok Cres v zvoku in sliki

Vsa mesta predstavljajo bogato zgodovino in pestro kulturo, kar naredi otok Cres še tolik bolj privlačen. Skriti zalivčki in uvale, stara mestna jedra in mnoga zanimiva dogajanja so le nekateri razlogi, zakaj izbrati ravno otok Cres za naslednjo destinacijo za dopust. Glavno mesto otoka se imenuje Cres. Mestece je locirano v zalivu, kar mu je že v preteklosti ponujalo veliko strateško prednost, saj so se tukaj lahko ladje izognile slabemu vremenu in močnim vetrovom. Sama lokacija pa je bila tudi delno zaslužna za hiter razvoj pomorstva, ribištva in tudi ladjedelništva. Prekrasno obmorsko mesto obkroža ogromno nasadov oljk, iz katerega se vsako leto pridela ogromne količine znanega oljčnega olja iz Cresa. Otok Cres je na glavno mesto zelo ponosen, saj je staro mestno jedro naravnost osupljivo in prežeto z zgodovinsko arhitekturo in spomeniki, ki pričajo o dogajanjih v preteklosti. Sprehod po mestu bo res dal občutek tipičnega, zgodovinskega obmorskega mesta, kjer boste lahko uživali v mnogih znamenitostih.

otok cres

Glavna dejavnost mesta Cres je danes zagotovo turizem, ki je visoko razvit prav v vseh mestih in se ponaša z dolgoletno tradicijo. Izvrstna kulinarika, ki temelji na lokalnih proizvodih, bogata zgodovina in čudovita narava so vsekakor dobri razlogi za obisk otoka. Zelo zanimivo mesto na otoku pa je zagotovo Lubenice. To majhno, slikovito mesto je imelo v preteklosti velik pomen, saj je imelo zaradi svoje lege na skoraj štiristo metrov visoki pečini, izjemen strateški položaj. Čeprav je to majhno mesto, si boste lahko ogledali mnoge stare cerkve, srednjeveško utrdbo in tudi grajski zid z glavnimi vrati. Mesto je podolgovate oblike in je naravnost očarljivo. Pravo mesto za romantike, saj se poleti tukaj odvija ogromno koncertov in kulturnih prireditev, ki ustvarijo neverjetno vzdušje. Otok Cres pa se ponaša še z enim zgodovinsko pomembnim mestom, ki se imenuje Beli. To je tipično gručasto naselje, ki je kot nalašč za družine in ljubitelje kampiranja. V mestu si lahko ogledate ogromno kulturnih ter zgodovinskih znamenitostih, ki pričajo o razvoju otoka in mest ter njihovi bogati zgodovini. Sedaj je tukaj, kot v vseh mestih na otoku, glavna dejavnost turizem. Mesto Beli se ponaša s čudovito prodnato plažo, ki je idealna za kampiranje in uživanje z družino. Mesto je v zalivu, ki je dobro zaščiteno pred vremenskimi vplivi in zato ima izredno prijetno klimo za preživljanje lepega dopusta. Tukaj se nahaja bogat gozd, v katerem so prepletene potke.

otok cres

Lahko si privoščite sproščujoč sprehod in si napolnite pljuča s svežim morskim zrakom. Če iščete pobeg v naravo, je otok Cres idealna destinacija. Čudovita narava, lepe plaže in pestra turistična ponudba. Eno izmed mest na otoku, katerega si lahko izberete za dopustovanje pa je Martinščica. Tudi v tem mestu so se s turistično ponudbo orientirali predvsem na družinski turizem in kampiranje. Razvoj v to smer je mestu omogočila lokacija in čudovite plaže. Poleg kampiranja si lahko rezervirate nastanitev venem od mnogih apartmajev, ki jih nudijo domačini. To je odličen način za spoznavanje kulture, zgodovine in tudi neusahljiv vir informacij o dobri hrani, kvalitetnih izdelkih, dogajanju na otoku in lepih plažah. Domačini so namreč izredno ustrežljivi in so vam pripravljeni pomagati in postreči z informacijami na vsakem koraku. Narava je tukaj nedotaknjena in ponuja ogromno možnosti za raziskovanje in uživanje. Na svoj račun boste prišli pohodniki in kolesarji, saj je tukaj ogromno poti za uživanje v rekreaciji. Seveda pa je tudi tukaj na voljo veliko zgodovinske arhitekture in spomenikov, ki pričajo o dogajanju v mestu in na otoku. Otok Cres pa je raj tudi za gurmane. Če želite jesti najboljše in najbolj okusne morske jedi na otoku, potem obiščite mestece Valun. To mesto je pretežno ribiško mesto, kjer je vse orientirano v ribištvo. Mestece je izredno slikovito in tukaj boste res lahko začutili utrip majhnega ribiškega mesta, kjer se ribiči vsak dan vračajo s svežim ulovom za izvrstne kulinarične užitke. Tukaj se boste lahko res sprostili od vsakdanjika, saj je mestece umirjeno in čas teče počasi. Za uživanje v morskih radostih so na voljo prodnate plaže.

Otok Cres je torej prava destinacija za umirjene in  sproščujoče počitnice. Mesta niso natrpana in boste lahko si res vzeli čas za počitek in si dodobra napolnili baterije. Čudovite plaže, pestra zgodovina, neokrnjena narava, slikovita mesta in odlična kulinarika vas bodo zagotovo prepričali, da se boste na otok Cres vračali vedno znova.

Prelep otok Cres
5 (100%) 4 votes