David Vidrih predstavlja Šri Lanko

Šri Lanka je ena izmed destinacij, ki jih slovenski popotniki naravnost obožujejo. Poleg Filipinov ter Tajske je izredno obiskana tudi Budina solzica ali Šri Lanka. To čudovito deželo je obiskal tudi David Vidrih in predstavili vam bomo nekaj glavnih znamenitosti in zanimivosti, zaradi katerih se izplača obiskati to azijsko državo.

Oglejte si nekatere najboljše turistične točke Šri Lanke v spodnjem videu

Ko se boste potepali po tej čudoviti deželi, morate imeti v mislih, da je to v bistvu sveta dežela in templji vas bodo spremljali prav povsod. David Vidrih priporoča ogled templjev v Dambulo jamah, saj je tam predstavljenih kar 150 različnih upodobitev Bude. Ko si boste ogledovali krane podobe in občudovali templje, pa ima David Vidrih tudi nekaj napotkov. Tako moški kot ženske morajo imeti pokrita ramena in prav tako kolena. V templje morate vstopiti bosi ali pa v nogavicah. Nikakor ne obuti. Kot vsak turist in popotnik, pa se boste verjetno želeli slikati s kipom Bude. Ko boste to počeli, ne smete Budi nikoli kazati hrbta.David Vidrih Ogledovanje sakralnih objektov in potepanje pa bodo gotovo vzbudili apetit. David Vidrih je izredno pohvalil hrano na Šri Lanki, vendar morate paziti, saj je izredno pekoča. Na meniju se lahko tako tudi večkrat na dan pojavi kari z rižem, ki je zelo okusen. Kari je v bistvu ime za različne omake, katerih okus pa je odvisen od glavne sestavine. Včasih je to piščanec, spet drugič različna zelenjava. Popotnik David Vidrih pravi, da so njemu bile všeč vse različice, tako da se morate na potovanju sami odločiti, kateri okus vam najbolj paše. Če si boste kulinariko želeli popestriti ali pa vsaj malo zamenjati vsakodnevni menu, pa lahko namesto riža naročite riževe rezance, ki so prav tako okusni v vseh vrstah omak. Tukaj pa boste prišli na vrsto tudi ljubitelji morskih specialitet, saj so vam na vsakem koraku na voljo sveže pripravljene morske jedi. Privoščite si lahko različne ribe in morske sadeže, ki jih ima ta država na voljo na pretek. Kar se tiče kulinarike, pa se boste tukaj naužili tudi svežega tropskega sadja in sveže iztisnjenih sokov. Le-ti so odlična osvežitev na poti in dober vir sveže energije, da ste spet pripravljeni na pot. Za ljubitelje mlečnih izdelkov pa popotnik David Vidrih predlaga Curd, ki je v bistvu nekakšne jogurt iz bivoljega mleka. Ima sicer specifičen okus, vendar pa je tudi spoznavanje jedi del potovanja.david vidrih

Prva tako pa je spoznavanje ljudi, del spoznavanja določene dežele. David Vidrih pravi, da je imel na svojih potovanjih v veliki večini le pozitivne izkušnje, vendar pa pridejo trenutki, ko se nekje ne počutiš več varnega ali pa so ljudje preveč vsiljivi. Takšno pravilo velja v bistvu tudi na Šri Lanki. Ta dežela je postala raj za turiste in zato so domačini kmalu ugotovili, da imajo lahko od tega korist. Nekateri skušaj nekaj prodati z dobro voljo, nekateri pa imajo tudi slab namen in želijo iztržiti kar se da največ in so za to pripravljeni biti izredno vztrajni. Ljudje so na splošno prijazni in ustrežljivi. So pa veliko bolj pristni v ne tako turistično obleganih krajih. Bolj, ko se pomikate v neraziskano, bolj je v bistvu zanimivo in naravno vse skupaj. Kar se tiče samih ogledov na Šri Lanki pa popotniki priporočajo obisk slonje sirotišnice Pinnawala in pa zavetišča za želve. Ob ogledu teh dveh zanimivosti bodo prišli na svoj račun predvsem ljubitelju živali. Zavetišče za želve je zelo pomembno, saj so morske želve zaradi njihovega mesa in jajc velikokrat na meniju pri domačinih in tako so počasi izumirajoča vrsta. Tukaj poskrbijo za ranjene želve, katere prinesejo ribiči in jih oskrbijo. Ko so zdrave, jih spustijo nazaj v naravo. David Vidrih priporoča ogled, saj boste z vstopnino pripomogli k ohranjanju te čudovite živalske vrste. Podobna zgodba se dogaja s sloni. Še do pred nekaj desetletji je bilo na Šri Lanki ogromno slonov, saj so tudi predstavljali močno in pogosto delovno silo. Zaradi posega divjih lovcev se je njihovo število znižalo na minimum in tako so ustanovili slonjo sirotišnico. Tukaj lepo poskrbijo za ranjene slone ter za osirotele slonje mladičke. Pri turistih je sirotišnica izredno popularna, saj ste lahko v družbi teh mogočnih živali, jih hranite ter jih božate.

Predstavili smo vam torej nekaj osnovnih informacij ter tudi nekaj destinacij, ki se jih izplača pogledati. Vendar pa je na Šri Lanki še ogromno zanimivosti in znamenitosti, ki vam bodo zagotovo polepšale dopust oziroma samo potovanje. Popotnik David Vidrih predvsem priporoča to destinacijo zaradi osupljive narave. Nešteto čajnih nasadov, čudovitih romskih poti in sanjske peščene plaže. To je le vrh ledene gore. Navdušeni boste nad samim življenjem domačinov, katere po njihovi poti vodi predvsem religija in z njo povezani dogodki ter navade. Kar nekaj besed smo namenili tudi kulinariki, ki je v tej deželi izjemna in predvsem izjemno pekoča, sveže sadje pa ima še posebej izrazit okus. Res ni nič nenavadnega, da je Šri Lanka vsak dan bolj priljubljena pri turistih, saj nudi res veliko.

David Vidrih predstavlja Šri Lanko
5 (100%) 4 votes