David Vidrih je spregovoril o čudoviti Ugandi

Uganda je ena izmed dežel, kjer boste na vsakem koraku lahko doživljali veličastno naravo. Ogromno naravnih znamenitosti, neokrnjena narava in čudoviti pogledi in razgledi, do koder seže oko. David Vidrih, popotnik, romantik in tudi nepoboljšljiv ljubitelj narave obožuje dobre razglede in nore naravne pojave, ki mu dajo vedeti, kako nemočni in majhni smo pravzaprav ljudje. Ker smo ravno začeli z opisi narave, naj vam predstavimo kotičke Ugande, katere priporoča David Vidrih.

David Vidrih

David Vidrih je posnel številne zanimive fotografije

Čisto na vrhu seznama je izvir reke Nil. Nil je najdaljša reka na svetu in po potovanju po Ugandi, se boste z njo srečali velikokrat. Tukaj lahko res uživate, saj boste videli redke živali in lahko uživali v mogočnosti reke. Lahko se odpravite celo na rafting, za katerega morate imeti dobre pogoje. Zadeva je lahko razburljiva in adrenalinska. Ko smo ravno pri vodi, naj vas spomnimo tudi na dokaj adrenalinski izlet in sicer na slapovih Sipe. Spust do slapov je kar dih jemajoč in moramo vam povedati, da se je tudi sam David Vidrih kar namučil, da je prišel cel do cilja. Je pa vredno vsakega koraka v strmino, saj slapovi nudijo noro dobre razglede in še boljše fotografije. Slapove obkroža najbolj zelena barva, kar sem jih kdaj videl, pa sem si že ogledal kar nekaj kotičkov sveta je povedal David Vidrih. V glavnem, ljubitelji narave dobrodošli.

Zakaj obiskati Ugando? Odgovore na to vprašanje najdete v videu spodaj:

V Ugandi je narava res poskrbela za vse. Tukaj lahko uživate v savani, plezate na gore, greste v džunglo, si ogledujete reke in jezera … Pravzaprav ima Uganda vse, le puščave ne. Ko smo bili ravno tukaj, smo se odpravil na safari. Sicer so safariji v Keniji ali pa Tanzaniji veliko večji in raznoliki, se pa tudi v Ugandi izplača ogled. Predvsem cenovno je tukaj veliko ugodneje kot v omenjenih državah. Tukaj je tudi manj turistično razvito področje, zato si lahko res vzamete čas in imate pri ogledu mir in zasebnost. Ko smo bili na safariju, smo se dogovorili, da gremo tudi na obisk zavetišča za bele nosoroge. V naravi jih namreč ni več možno videti, saj so lovci zadnjega ustrelili leta 1982, okoli leta 2000 pa so iz Kenije dobili dva bela nosoroga, parček. Zdaj jih je v zavetišču že 15 in lahko povemo, da so nas te živali res navdihnile in navdušile. Vodnik nam je namreč dovolil, da sprehodimo med njimi. Tako sem od številnih prijateljev slišal, David Vidrih, res si rojen pod srečno zvezdo.

Uganda David Vidrih

Izposoja čolnov pri domačinih

Tudi naslednji izlet, ki ga priporočamo je vodni. Jezero Bunyonyi se namreč ponaša s pravljično pokrajino. To je vulkansko jezero, kjer si boste lahko napolnili pljuča s svežim zrakom in si privoščili ogled res lepe narave. Mi smo si pri domačinih izposodili čoln in se odpravili malo po jezeru. Jezero krasijo tudi majhni otočki, ki mu dajejo poseben čar. Naš naslednji postanek in hkrati zadnji, pa je bilo Viktorijino jezero in njeni otoki Ssese. No, David Vidrih, kaj imaš s temi jezeri in otoki so me vprašali? Povedal sem že, da je Uganda polna naravnih znamenitosti in res škoda bi bilo izpustiti obisk največjega afriškega sladkovodnega jezera. Otoki so res čudoviti in plaže so prekrasne, vendar pa se boste tukaj srečevali z revščino na prav vsakem koraku. Veliko turistov se ne odloči za izlet na otoke Ssese, saj naj bi bilo po podatkih kar 90 % tamkajšnjih prebivalcev okuženih z virusom HIV. Tukaj smo se ustavili za nekaj dni in ne glede na to, da je bilo vse skupaj bolj osnovno, smo se imeli res super.

David Vidrih Uganda

Revščina je prisotna na vsakem koraku

Kako pa je kaj s hrano?

Ne bi bil David Vidrih, če ne bi namenil nekaj vrstic kulinariki. Velikokrat smo jedli ribo Tilapia, ki je zelo znana v Ugandi, kot priloga pa je bila po navadi riž in ogromno sveže zelenjave ter sadja. Ravno ta svežina in odlična hrana je vedno pika na i na vseh potovanjih. Zaradi ogromno vodnih virov si tukaj pridelajo ogromno najrazličnejše zelenjave in sadja, ki vsak obrok obogatijo in naredijo še posebej okusen. Za ljubitelje dobre hrane so lokalne tržnice polne dobrot, ki čakajo, da jih poizkusite. Ker je David Vidrih velik gurman, smo si v vseh krajih, kjer smo potovali, obvezno vzeli kar nekaj časa tudi za obisk stojnic in različnih delavnic. Dobre hrane res ni manjkalo, všeč pa nam je bila tudi družba ljudi. V Ugandi so ljudje prijazni, nevsiljivi in izredno ustrežljivi. Ne glede na pomanjkanje materialnih dobrin, izgledajo srečni in veseli. Ugando res priporočamo za potovanje, vendar pa se dobro pripravite nanjo z vidika zdravja. Potrebno je zdravljenje proti rumeni mrzlici, priporočena pa je tudi zaščita proti malariji. Skrbno planirajte čas odhoda, da bo ogrožanje zdravja čim manjše. Uganda ponuja res ogromno zanimivih destinacij in naravnih lepot, ki so vredne ogleda. Država še ne pozna masovnega turizma, zato je potovanje res lahko umirjeno in spoznavate deželo ter ljudi. Še ena zanimivost, kar se tiče Ugande; tukaj boste lahko prečkali ekvator. Dejansko boste lahko stali na črti, ki deli južno in severno poloblo Zemlje. Tudi to je bil poseben občutek se spominja David Vidrih. Upamo, da smo našteli dovolj dobrih razlogov, da ste začeli brskati za informacijami za vaše naslednje potovanje, ki je lahko tudi v Ugando.

 

 

David Vidrih je spregovoril o čudoviti Ugandi
4.4 (87.37%) 19 votes